In het voorjaar rusten zeehondenpups vaak uit op het strand. Zeehonden en loslopende honden zijn geen goede combinatie. Afgelopen maanden zijn verschillende zeehondjes door honden aangevallen. Daarom is het advies: hond aan de lijn en houd zelf altijd minimaal dertig meter afstand.
Voor zeehonden is het broedseizoen alweer bijna voorbij. In het voorjaar rusten hun pups vaak uit op het strand; de Nederlandse kust is hun leefgebied. Zeehonden hebben rust en ruimte nodig. Een zeehond op het strand ligt of te luieren of hij is ziek of gewond. Wandel je met de hond en zie je een zeehond? Doe de hond direct aan de lijn en houd zeker dertig meter afstand. "Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen om te zorgen dat er niet meer zeehondenpups gewond raken”, zegt wethouder Robert Barker van Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu.
Boswachter Willem van Loenen van de gemeente Den Haag is het daarmee eens. "Zeehonden schrikken van honden die rennend en blaffend op ze afkomen. Ze raken gestrest en kunnen gewond raken als honden te dichtbij komen. Bijtincidenten overleven ze vaak niet. Hou daarom je harige vriend, ook je lieve gezinshond, aan de lijn. Zo bezorg je de zeehond een ontspannen dag."
Zeehonden raken ook gestrest van mensen. Houd minimaal dertig meter afstand, raak het dier niet aan en probeer het dier niet terug de zee in te jagen. Het dier ligt niet voor niets op het strand. Dat klinkt misschien logisch, maar begin maart kregen handhavers nog een melding van mensen die een zeehond hadden geprobeerd te aaien. "Doe dat niet!", benadrukt boswachter Van Loenen. "Zeehonden zijn gevaarlijk; het zijn de grootste roofdieren van ons land. We snappen dat de pups er schattig uitzien, maar ze kunnen heel hard bijten. Je bent zo een paar vingers kwijt."
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Valerie Kuypers.
Borden met adviezen
Op verschillende plekken op het strand staan extra borden met de adviezen. “Op deze manier wijzen we mensen op hun verantwoordelijkheid en zorgen we ervoor dat zeehonden ook fijn op onze stranden kunnen uitrusten”, zegt wethouder Barker.
Zie je een gewonde zeehond, met wonden of bloed, of een zeehond die helemaal plat ligt of hoest? Bel dan de Dierenambulance op 070-3282828. Benader het dier niet zelf.
Door: www.hethaagsegroen.nl